Shakti je energie (Boží síla, vesmírná inteligence) která také tvoří myšlenky. Shakti je to, co tvoří mysl aktivní. Efekt příčiny a následku je možný díky Shakti. Shakti je síla, která tvoří pro každého jedince cokoliv, čím se jeho mysl zabývá. Shakti také tvoří mysl a jedince samotného. Bez Shakti bychom ani tuto hru hrát nemohli. Shakti spolupracuje s myslí a vytvoří cokoliv, čím se mysl zabývá. Shakti má plnou sílu tvořit vše. Každému jedinci dá přesně to, co chce. S pohledu Shakti to, čím se jedinec zabývá v mysli, je to, co si do svého života přeje. Takže Shakti pro každého tvoří svět, který koresponduje s tím, čím se jedinec zabývá ve své mysli. V podstatě je to jako kdyby jste seděli pod stromem splněných přání. Vše na co myslíme a věříme tomu, se stane skutečností. Protože si ale nejsme vědomi této základní pravdy , necháme svou mysl přemýšlet o věcech, které nechceme. Potom se divíme, když tyto věci přijdou do našeho života a působí nám utrpení a bolest. Nejsme si vědomy síly naší mysli!
Bohu (vesmíru) je vcelku jedno, co pro nás vytvoří. On vidí vše v jedné rovině, vše je pro něj rovnocenné, není ničím ovlivněn, je dokonale šťastný s čímkoliv, co je. Bůh (vesmír) nesoudí, vše je pro něj dokonalé! Souzení je vlastnost pouze lidského ega! Bůh (vesmír) pro nás tvoří vše, o čem přemýšlíme a čemu věříme. Mysl je nástroj, který nám Bůh (vesmír) dal, abychom jím tvořili náš život. Vědomí se stává myslí, takže každá duše může sklízet ovoce své karmy. Bůh (vesmír) není zodpovědný za to, co se nám děje! Je velmi laskavý a velkorysý. To my pouze, my prohlašujeme špatné věci. Problém leží v našem mentálním postoji. Bůh (vesmír) je pouze síla Shakti za naší myslí, za našimi myšlenkami. On nám pouze velmi štědře dává vše, oč žádáme. A my žádáme skrze naše prohlašující myšlenky. Cokoliv prohlašujeme, že je pravda, je naše žádost. Bůh (vesmír) vždy odpoví na naše žádosti tím, že nám do života vytvoří cokoliv, o čem věříme, že je pravda. Skutečná žádost není chtít, či prosit Boha (vesmír), aby nám něco dal. Skutečná žádost je to, v co věříme. Zákon této hry je vytvořen tak, že nedostaneme to, co chceme, ale dostaneme to, v co věříme!
Po čemkoliv toužíš, když budeš žádat a uvěříš, že to dostaneš, tak to obdržíš. Pravda je, že můžeš nasměrovat Shakti svou myslí a docílit čehokoliv, či stát se čímkoliv chceš. Skrz své myšlení máš přístup k nevyčerpatelným zdrojům. Naše mysl je spojena s neomezenou silou, ale většina lidí používá tuto sílu k vlastnímu neprospěchu. Tím, že si nejsou vědomi svých negativních myšlenek, neustále tvoří do svého života nesčíslně mizérií. Když jedinec získá kontrolu nad svou myslí, získá tím klíč k úspěchu a tím je schopen mít kontrolu nad svým životem.